16 februari 2013

Vit chokladtårta

vit chokladtårta














Som så många gånger förr så försätts man i sockerkoma efter första tuggan när man bakar efter amerikanskt recept. Men vem har sagt att det är dåligt?

Ingredienser
 tårtbottnar

2,5 cups vetemjöl
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
175 gr vit choklad
0,5 cup vatten
225 gr rumsvarmt smör
1,5 cup socker
3 ägg
1 cup filmjölk
1 tsk vaniljextrakt

Tillagningsdirektiv tårtbottnar


Sätt ugnen på 175 grader. 
Ta fram två springformar som du smörjer och mjölar.
Blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver och salt i en skål. Smält choklad och vatten sakta på spisen i en kastrull. Rör hela tiden tills du får en jämn chokladsmet. Låt den svalna helt.
Vispa rumsvarmt smör och socker poröst och luftigt. Vispa ner ett ägg i taget. Tillsätt mjölken och vaniljen (Dr Oetker har flytande vanilj) och rör om. Tillsätt därefter den smälta chokladen under omrörning och rör om tills du får en jämn smet.
Fördela smeten i de båda formarna och grädda mitt i ugnen i ca 30-35 miuter.  Låt bottnarna svalna.

Ingredienser chokladkräm

175 gr vit choklad
2,5 msk vetemjöl
1 cup mjölk
225 gr rumsvarmt smör
1 cup florsocker
1 tsk vaniljextrakt

Tillagningsdirektiv chokladkräm

Rör ut/skaka vetemjöl i/och mjölken så att det inte finns några klumpar. Häll det i en kastrull och bryt ner chokladen i små bitar. Värm under omrörning tills smeten tjocknar (obs! ej kokar). Ta av chokladsmeten från spisen och låt den svalan helt.
Rör ihop det rumsvarma smöret med florsockret och vaniljen. När du fått en jämn smet, tillsätt chokladen under omrörning. Det finns risk att det skär sig så häll försiktigt och rör riktigt intensivt.

Tillagningsdirektiv tårta


Bred ett lager kräm på en av bottnarna. Lägg därefter på nästa botten och bred kräm över hela kakan. Garnera med bär. Jag valde amerikanska blåbär, men kan tänka mig att något syrligare, som hallon, skulle bli ännu godare.
Detta är en riktigt sötsliskig tårta man tar små bitar av.

1 cup= ca 2,5 dl 


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Din kommentar kommer att granskas innan den publiceras.